παρουσιασεις βιβλιων / ελληνικη λογοτεχνια / ξενη λογοτεχνια

Κεραίες της Εποχής μου

Αναζητώντας στους συγγραφείς τις «Κεραίες της Εποχής μου»

 Η Αποστολία Παπαγεωργίου από τη «Λέσχη Ανάγνωσης Κω» γράφει για τις «Κεραίες της Εποχής μου» του Ανταίου Χρυσοστομίδη.

 

xristker1-thumb-large

    Φρόντισα να προμηθευτώ και τα δύο βιβλία σχεδόν από την αρχή της έκδοσής τους. Τα διάβασα και τα δύο σχεδόν απνευστί και συνεχίζω να ανατρέχω σε αυτά συχνά, να “επισκέπτομαι» τους συγγραφείς που φιλοξενούν στις σελίδες τους και να τους αφήνω να με ξεναγούν στη δική τους πραγματικότητα και οπτική.

   Ο λόγος για τη μετατροπή σε γραπτές αφηγήσεις των επεισοδίων της εκπομπής «Οι Κεραίες της Εποχής μου», που προβαλλόταν κάποτε από την κρατική τηλεόραση. Η εκπομπή, με παρουσιαστές τον μεταφραστή Ανταίο Χρυσοστομίδη και τη δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη, ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη ανά την υφήλιο, ακόμα και σε δυσπρόσιτα λόγω απόστασης ή συνθηκών, συνάντησε και συνομίλησε με 33 συγγραφείς της εποχής μας. Ο Τζον Λε Καρέ, όταν η εκπομπή τον επισκέφτηκε στο σπίτι του στην Κορνουάλη, είπε ότι “τέτοιο πλούσιο κατάλογο από μεγάλα ονόματα συγγραφέων δεν διαθέτει ούτε το BBC”.

     Εκτός όμως από την καινοτομία της να ταξιδέψει για να τους συναντήσει, η εκπομπή ήταν διαφορετική και στο ότι κάθε ωριαίο επεισόδιο εισήγαγε τον τηλεθεατή -άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο- στην καθημερινότητα των συγγραφέων και τους ενέτασσε στο χωροχρονικό πλαίσιο της εποχής τους. Στη συνέντευξη παρεμβάλονταν πλάνα κάποιας δραστηριότητας με τους συγγραφείς, όπως πλάνα περιπάτων ή γευμάτων στην πόλη όπου ζουν (ή ζούσαν, για κάποιους που δυστυχώς έχουν «φύγει» όπως ο Ζοζέ Σαραμάγκου).

Στο τέλος κάθε επεισοδίου η αίσθηση ήταν πως είχα γνωρίσει κάπως καλύτερα το εκάστοτε τιμώμενο πρόσωπο. Σε αυτό συνέβαλαν κατά πολύ οι εύστοχες ερωτήσεις των παρουσιαστών, αλλά και οι άλλες παράμετροι που επιτρέπει το τηλεοπτικό μέσο, για παράδειγμα η σκηνοθεσία, η μουσική επένδυση κτλ. Κάθε επεισόδιο και μια μικρή ταινία.

       Στα βιβλία τώρα:

   Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης πήγε ένα βήμα παραπέρα: αποθησαύρισε τον πλούτο των εκπομπών και τον πρόσφερε εκ νέου στους αναγνώστες μέσω του γραπτού αυτή τη φορά λόγου. Ωστόσο, η επιτυχία μιας εκπομπής δεν προεξοφλεί και την επιτυχή μεταφορά της σε κείμενο. Εύλογο καθώς το μέσο διαφέρει. Στον γραπτό λόγο χρειάζεται η δεξιοτεχνία του συγγραφέα, ώστε κάθε αφήγηση να σταθεί αυτόνομα, έστω και αν ως υλικό της χρησιμοποιεί τα δρώμενα του επεισοδίου.

   Στις “Κεραίες της Εποχής μου” ως δίτομο έργο πια, η εξιστόρηση των συναντήσεων με τους συγγραφείς όχι μόνο στάθηκε αυτόνομα, αλλά πήγε και μερικά βήματα παραπέρα. Δεν πρόκειται για απλή παράθεση συνεντεύξεων. Κάθε αφήγηση μοιάζει με διήγημα. Έχει πλοκή, κορυφώσεις και υφέσεις, χαρακτήρες. Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης χρησιμοποίησε λογοτεχνική γλώσσα και αφηγηματικές τεχνικές, διαφορετικές κάθε φορά, εκείνες που θεώρησε ότι ταιριάζουν περισσότερο στην προσωπικότητα και το ύφος καθενός συγγραφέα.

    Η πένα του κατάφερε να με ταξιδεύει εκ νέου σε πρόσωπα και τόπους. Σε συγγραφείς που αγαπώ, σε άλλους που δεν είχα διαβάσει μέχρι τότε. Να με εισάγει στον τρόπο σκέψης αλλά και ζωής τους, στην καθημερινότητα, στο παρελθόν και το παρόν των δημιουργών. Να με ωθήσει να αναζητήσω βιβλία τους, να μου γνωρίσει τις απόψεις τους γύρω από φλέγοντα θέματα της εποχής και γύρω από ερωτήματα για τη ζωή ή τη συγγραφή.

Τα βιβλία:

– Οι κεραίες της εποχής μου

– Οι κεραίες της εποχής μου ΙΙ

Ταξιδεύοντας με 33 διάσημους συγγραφείς σ’ ένα δωμάτιο

Ανταίος Χρυσοστομίδης

Εκδόσεις Καστανιώτη

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.biblionet.gr/book/178638/%CE%A7%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82,_%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82,_1952-/%CE%9F%CE%B9_%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%B5%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82_%CE%BC%CE%BF%CF%85

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s