Η στηλη του Konsgaard / απόψεις/thoughts

Προγραμματιζοντας την αναγνωση

Γράφει ο Κ. Σ. 

Stack of Books

Παρακολουθώντας διάφορα βιβλιοφιλικά ιστολόγια, συχνά μένω έκπληκτος με το πόσα βιβλία οι άνθρωποι αυτοί διαβάζουν, το ένα μετά το άλλο. Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους μπλόγκερς δουλεύουν, έχουν οικογένεια, άρα και τόσες άλλες υποχρεώσεις, και συνεπώς αναρωτιέμαι πώς βρίσκουν το χρόνο για τόσο διάβασμα.

Σε μία πρόσφατη ανάρτησή της, η Κ. Μαλακάτε στο δικό της ιστολόγιο, “Διαβάζοντας”, αναφέρει ότι αρκετοί είναι αυτοί που στις αργίες διαβάζουν λιγότερο – κάτι που με έκανε να σκεφτώ όλο το θέμα σε ένα γενικότερο πλαίσιο, πέρα από τις αργίες, και με έκανε να αναρωτηθώ πώς γίνεται κάποιος να μένει πιστός στην ανάγνωση, ειδικά όταν μεσολαβούν διακοπές, φιλοξενούμενοι, κοινωνικές υποχρεώσεις, ακόμα και περίοδοι που κι εμείς οι ίδιοι νιώθουμε ότι δεν έχουμε τη διάθεση να διαβάζουμε.

Καταρχάς, πιστεύω ότι είναι σχεδόν αδύνατο για έναν πραγματικό βιβλιόφιλο να μην υπάρχει η διάθεση για ανάγνωση από τη στιγμή που η  βιβλιοφιλική φλόγα εξακολουθεί σιγοκαίει. Γι΄αυτό και πιστεύω ότι ο πιο σίγουρος τρόπος να μείνει κανείς  πιστός στο διάβασμα είναι να το εντάξει και να το προγραμματίσει, καλώς ή κακώς, μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Η λέξη “προγραμματίσει” ίσως να προβληματίσει μερικούς οι οποίοι θα τρέξουν να επιχειρηματολογήσουν ότι το διάβασμα είναι χαλάρωση και χόμπι και όχι ψυχαναγκασμός Νομίζω, ωστόσο, ότι η παραπάνω τοποθέτηση είναι λίγο επιπόλαιη.

Σε μεγάλο βαθμό παίζουν ρόλο οι αναγνωστικές προτιμήσεις που κάποιος κάνει. Υπάρχει η ανάγνωση βιβλίων ως διασκέδαση και χαλάρωση και η ανάγνωση ως ψυχαγωγία. Στην πρώτη περίπτωση το διάβασμα μπορεί να ενταχθεί βιαστικά και πρόχειρα σε οποιαδήποτε καθημερινότητα, στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για ψυχαγωγία και προβληματισμούς που προϋποθέτουν περισσότερο χρόνο και αφοσίωση από την πλευρά του αναγνώστη. Όσον αφορά τη λογοτεχνία, δεν θα περίμενα, λόγου χάριν, κάποιον να πάρει παραμάσχαλα τον Bernhard, τον Pynchon ή και κάποιο κλασικό όπως τον Ντοστογιέφσκι και να τρέξει στην παραλία με την παρέα του. Με άλλα λόγια, η σοβαρή λογοτεχνία (ας μου επιτραπεί αυτός ο όρος) απαιτεί πιο οργανωμένο περιβάλλον συγκέντρωσης και περισσότερη αφοσίωση. Ωστόσο, ανάλογα με τη διάθεση του καθενός υπάρχει πιστεύω και το κατάλληλο είδος λογοτεχνίας που αρμόζει σε κάθε περίσταση. Γνωρίζω άτομα που, έχοντας καταβροχθίσει ένα αριστούργημα της σύγχρονης λογοτεχνίας, επιλέγουν να διαβάσουν κάτι ανάλαφρο πριν καταπιαστούν πάλι με κάτι τόσο σπουδαίο.

Για να επιστρέψω όμως στον προγραμματισμό, πιστεύω ότι η ποιοτική ανάγνωση (χωρίς περισπασμούς, με συγκέντρωση) γίνεται καλύτερα όταν γίνει μέρος της ρουτίνας του καθενός και προγραμματιστεί. Άλλωστε, αν πραγματικά σε κάποιον αρέσει η ανάγνωση δεν θα την αντιμετωπίζει σαν ρουτίνα, κι ας έχει ενταχθεί στην καθημερινότητά του. Πάντα  ήμουν της άποψης ότι σε θέματα τέχνης  πρέπει να πιέσουμε τον εαυτό μας λίγο για να την εκτιμήσουμε: δεν είναι όλη η τέχνη χαλάρωση, αλλά προϋποθέτει μία παιδεία που για να αποκτηθεί πρέπει να προσπαθήσει κάποιος λίγο παραπάνω. Και μια και μιλάμε για την ανάγνωση, οι μαρτυρίες των βιβλιόφιλων, και το πάθος με το οποίο μιλάνε για τη λογοτεχνία, είναι ικανά, πιστεύω, να μας πείσουν ότι αυτή η επιπλέον προσπάθεια αξίζει.

Advertisements

One thought on “Προγραμματιζοντας την αναγνωση

  1. Tην απορία που διατυπώνεις πρώτη πρώτη την είχα πάντα κι εγώ! Πώς γίνεται να έχεις και χρόνο να διαβάζεις και να γράφεις κριτικές και να κάνεις όλα τα υπόλοιπα;

    Πάντως τείνω να συμφωνήσω ότι όσο πιο πολύ βάζεις στο «πρόγραμμά» σου το διάβασμα, ας πούμε επιλέγοντας κάποια συγκεκριμένη ώρα (πχ το βράδυ πριν τον ύπνο), τόσο πιο λίγες πιθανότητες έχεις να το «παραμελήσεις» για κάποια άλλη δραστηριότητα.

    ΟΜΩΣ όταν ένα βιβλίο είναι πραγματικά καλό, πολλές φορές προτιμώ να κάτσω να το διαβάσω παρά να δουλέψωή να βγω ή να κάνω κάτι άλλο γενικά. Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό όμως;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s