παρουσιασεις βιβλιων / ποίηση / κριτική

Ημερολογιακές σημειώσεις ενός αναγνώστη (αποσπάσματα, 2011)

Γράφει ο Πάνος Δρακόπουλος

Ημερολογιακές σημειώσεις ενός αναγνώστη (αποσπάσματα, 2011)

δρ

Είμαστε ό,τι διαβάζουμε; Δεν υιοθετώ αυτή την παραπλανητική «εξίσωση» όσο κι αν η φράση «αγαπώ το διάβασμα» εκτός των άλλων σημαίνει, πως «το διάβασμα με διαπλάθει εκ νέου».

Το 2011 έγινα ο υγρός πηλός αρκετός σελίδων και το αντίστροφο.

Στο διαδικτυακό ημερολόγιο που λέγεται facebook κατά διαστήματα βρήκα την ευκαιρία να εκμυστηρευτώ ορισμένα πολύ σύντομα σχόλια όσον αφορά ένα μέρος των βιβλίων που με απασχόλησαν από τον Γενάρη κι εντεύθεν.

Δίχως την παραμικρή επεξεργασία τα παραθέτω – με την ίδια περίπου επιθυμία: της προτροπής για διάλογο. Εις εαυτόν κι αλλήλους.

dr2

«Από το χώμα ερχόμαστε / στο χώμα επιστρέφουμε./Στο μεταξύ διάστημα,/παριστάνουμε τους κηπουρούς«. Ένα θαυμάσιο ποίημα από την τελευταία συλλογή του Α. Χιόνη «Ό,τι περιγράφω με περιγράφει». Οι της ποίησης προσέλθετε με το αριστερό – της καρδιάς.

 dr3

Διάβασα λογιών συλλογές σύγχρονης ποίησης αυτό το καλοκαίρι. Βρίσκει κανείς ωραίους στίχους ή καλοστεκούμενα ποιήματα – όχι όμως σύνολα, πολύ περισσότερο συνθέσεις. Ξεχωρίζει απ’ το σωρό η αυτοανθολόγηση ποιημάτων του Λ. Ζαφειρίου. Μέσα στη λιτότητα του λόγου του πολλά χωρούν: η Κύπρος, τα τραύματά της, ο άνθρωπος, το παρελθόν και το ρευστό παρόν του. Ποιήματα, κοντολογίς, που σου επιτρέπουν να δεις μέσα τους.

dr4

Οι εξομολογήσεις ενός μείζονος της μεταπολεμικής γραφής. Η απλότητα στα χείλη ή στα γραπτά δημιουργών όπως ο Αναγνωστάκης είναι αυτάρκης αρετή. Και η ειλικρίνεια. Μάθημα για μας τους νεότερους. Δε συμφωνώ μαζί του, αν και είμαι στα συν 30, με το ότι η ποιητική φλέβα από μία ηλικία και μετά στομώνει. Λεπτομέρειες. Η καθεαυτό ποίηση προέχει – όχι οι απόψεις.

dr5

Ξαναβάζω μπρος μου τα βιβλία του τρέχοντος καλοκαιριού. «Ο μύθος της γενιάς του ’30». Υπόδειγμα αναλυτικής χαρτογράφησης ενός πρισματικού μύθου με αισθητικές, ιδεολογικές και χίλιες άλλες δυο υποδηλώσεις. Με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του «ακαδημαϊκού» τρόπου γραφής. Βαθειά και ευρεία γνώση του αντικειμένου, πλην όμως αν αναποδογυρίσεις τις 588 σελίδες του πέντε απλούς άξονες θα βρεις αναπτυγμένους σε πληθωριστική γλώσσα. Κέρδος για όποιον το μελετήσει. Κέρδος σημερινό.

dr6

«Κάποιοι θάβονται στον ουρανό / έτσι πληθαίνουν τ’ αστέρια.» (Από την καλή συλλογή ποιημάτων του Κ. Λάνταβου «Εγκώμιο» – αφιερωμένο σε εκείνους τους φίλους και τις φίλες που τις τελευταίες ημέρες “κοίμισαν” τον πατέρα τους).

Ο Πάνος Δρακόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά, τον Αύγουστο του 1975. Διδάσκει σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τίτλος της τελευταίας συλλογής ποιημάτων του είναι: «49+1 βότσαλα» (εκδ. Γαβριηλίδης, 2012). Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού τέχνης και λόγου «Νησίδες», ενώ τον Σεπτέμβριο του 2012 σχημάτισε το Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής «Το κοχύλι».

Προσωπικό Ιστολόγιο:
http://nothia.blogspot.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000470651580

Ιστολόγιο περιοδικού ΝΗΣΙΔΕΣ:
http://nesides.blogspot.gr/

Advertisements

One thought on “Ημερολογιακές σημειώσεις ενός αναγνώστη (αποσπάσματα, 2011)

  1. Θα ήθελα πολύ να διαβάσω το βιβλίο του Τζιόβα. Ο ίδιος μας έχει δώσει πολλές αξιόλογες μελέτες και θα ήθελα να συγκρίνω την άποψή του με του Βίτι και άλλων….
    Φωτεινή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s