δικα σας εργα / ελληνικη λογοτεχνια

Γιατί είμαστε πάντα παιδιά

Από τη συγγραφέα Ευρυδίκη Αμανατίδου

Γιατί είμαστε πάντα παιδιά

Πριν πολλά χρόνια, ο εαυτός μου δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν του αρκούσε η αφεντιά μου. Ρωτώντας τον τι αναζητούσε, μού ανακοίνωσε περιχαρής ότι βρήκε την Ερίλια και έσπευσε να μου δώσει εξηγήσεις.

Η Ερίλια είναι κάτι ανάμεσα σε άνθρωπο και ξωτικό. Της αρέσουν οι ιστορίες, γι’ αυτό παίζει συνέχεια με τα χαρτιά και τα μολύβια. Της αρέσουν τα ταξίδια, γι’ αυτό τρέχει, οδηγεί, πετάει από εδώ κι από εκεί, για να γεμίσει τη βαλίτσα της αφηγήσεις που θα μεταφέρει στον τόπο της, την Πολιτεία της Ερίλιας. Της αρέσουν και οι σοκολάτες, γιατί, όπως ισχυρίζεται, είναι απαραίτητη πνευματική τροφή.

Η Ερίλια λοιπόν δημιούργησε στο μυαλό της την Πολιτεία της και μετά πήγε στη Σαΐτα (http://www.saitapublications.gr/), για να τη χτίσουν μαζί. Αυτά λέει το παραμύθι. Και κάπου εκεί, στα σύνορα του Φανταστικού και της Πραγματικότητας, όπου δηλαδή βρίσκεται κι αυτή η Πολιτεία της Ερίλιας, εγώ, δηλαδή η Ευρυδίκη, πήρα την απόφαση να βγάλω σε ψηφιακή μορφή κάποιες ιστορίες μου για μικρότερα αλλά και πιο μεγάλα παιδιά.

Η Σαΐτα είναι μια διαδικτυακή ομάδα που στόχο της έχει να φέρει τα βιβλία κοντά σε όλους και να ενισχύσει τη σχέση Δημιουργού, Εκδότη, Αναγνώστη. Μακριά από το κέρδος και την εμπορευματοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας. Γιατί τα βιβλία πετούν ελεύθερα, γιατί οι λέξεις χρειάζονται τα ταξίδια. Γιατί τα λόγια δεν είναι για να ξοδεύονται στον αέρα, αλλά όλοι οι άνεμοι της δημιουργίας και της φαντασίας να τα μεταφέρουν παντού.

Με την υπομονή, επιμονή και τη δημιουργικότητα της Σαΐτας, τέσσερα παραμύθια μου με πολύ φροντισμένη εικονογράφηση έχουν τώρα ψηφιακή μορφή και μπορεί να τα διαβάσει ο καθένας κατεβάζοντάς τα δωρεάν στον υπολογιστή ή τον αναγνώστη του ή πάλι σαν εικονικό βιβλίο στο issuu.

Η αρχή έγινε με το «Η Πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεννα» (www.saitapublications.gr/2012/11/ebook.7.html) , μια ιστορία για μια γκρίζα και μουντή πολιτεία που οι κάτοικοί της έχουν ξεχάσει το πνεύμα των Χριστουγέννων. Μέχρι που τα παιδιά αναλαμβάνουν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Ακολούθησε ο σκανταλιάρης Λάμπης, ένας μικρός ήλιος που μπερδεύτηκε στο ταξίδι του κι η μέρα έγινε νύχτα στο «Ο ήλιος που έχασε το δρόμο του» (www.saitapublications.gr/2012/11/ebook.8.html).  Στη συνέχεια ένα δροσερό αεράκι σκόνταψε πάνω σε μια εγωίστρια καμινάδα στο «Το αεράκι και η καμινάδα» (www.saitapublications.gr/2012/12/ebook.11.html) . Τέλος, ένα μικρό ηφαίστειο βρίσκει τρόπο να γιατρευτεί, και από το κρυολόγημα, αλλά και από τη μοναξιά του, στο «Το συναχωμένο ηφαίστειο» (www.saitapublications.gr/2013/03/ebook.23.html).

Εικόνες, λέξεις, σκέψεις που ίσως όλοι μας κουβαλάμε μαζί μας από την πολύ μικρή ηλικία, μια ηλικία που δε χάνεται μέσα στον χρόνο, αρκεί εμείς οι ίδιοι να μην ξεχνάμε πως μπορούμε να είμαστε πάντα παιδιά. Γιατί ο χρόνος τρέχει διαφορετικά όταν χρησιμοποιούμε τη δύναμη που έχουν τα όνειρα και η ψυχή μας.

Ευρυδίκη (όλα με film) (1)εικόνα: Ευτυχία Κανάρη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s